Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

Energijska prehodnost g stekla

Energijska prehodnost g stekla v oknihEnergijska prehodnost stekla ki jo označujemo kot g stekla je lastnost okna, ki nam pove kolikšen odstotek energije zasteklitev iz dolgovalovnega sončnega sevanja prepušča v notranjost in s tem ogreva prostore notranje prostore (izražamo jo v odstotkih %). Čim večji je g stekla tem boljši je, saj spusti v prostor več energije. Na to lastnost morate biti posebej pozorni za doseganje standarda pasivne hiše, saj v sončnih zimskih dneh okna z velikim g - jem služijo tudi kot vir energije za ogrevanje stanovanja. Zelo pomembno je tudi, da poleti zagotovimo senčenje oken z velikim g.

Pri gradnji pasivnih hiš vedno pogledamo tako U in g zasteklitve. Načeloma velja, da če izboljšamo enega (čim manjši U in čim večji g) se drugi poslabša. Povedano drugače, če se poveča vrednost g se poveča tudi vrednost U zasteklitve (za katero želimo, da bi bila čim manjša). G stekla se brez večjih sprememb U stekla manjša z uporabo novih tehnologij izdelave oken. Moderna okna dosegajo ob U stekla 0,6 W/m2K že g=60%. Z večjo energijsko prehodnostjo stekla se veča tudi prepuščanje svetlobe (svetlobna transmisija), kar je tudi zaželjeno v naših hišah, saj boste na ta račun lahko užgali kakšno luč manj.

Glede na lego in osončenost hiše in posledično oken, se včasih pokaže, da je energijska bilanca hiše dejansko celo boljša z okni, ki imajo malo slabši (večji) U stekla in zato večji g stekla. To je pogosto predvsem pri hišah, ki so postavljene v prostor, kjer je veliko število sončnih dni (ni megle kot v Ljubljani) in so velike steklene površine na južni strani v zimskem času ves čas izpostavljene soncu.

 

Preveri ponudbo stekel za okna.
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje