Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

Funkcije oken

Ko se odločate za nakup novih oken je dobro, da premislite katere funkcije oken so za vas najpomembnejše in se na podlagi tega odločite za optimalno izbiro oken.

Pomembno je, da se pred nakupom dobro informirate, saj oken ne kupujete le za nekaj let, ampak upravičeno upate, da vam bodo kot dobra naložba služila vsaj nadaljnjih 20-30 let. Če boste izbrali prava okna boste ves ta čas z njimi tudi zadovoljni!

 

Lesena okna osvetlijo prostor1. OSVETLITEV PROSTOROV Z NARAVNO SVETLOBO

Ker smo ljudje v veliki meri vizualna bitja (kar 80% vseh informacij iz okolja naj bi zaznavali z vidom), svetloba igra pomembno vlogo v našem življenju. Še posebej pomembna je naravna sončna svetloba.

Za boljšo toplotno izolativnost oken smo razvili okna z dvojno in trojno zasteklitvijo. Vsako steklo več pa pomeni manj prepuščene svetlobe. Izolativnost okna ne narašča premosorazmerno z dodajanjem stekel: izboljšanje toplotnih lastnosti s četrtim steklom ni enako veliko kot izboljšanje iz enojne v dvojno zasteklitev, v bistvu je skoraj zanemarljivo (zato toplotne lastnosti izboljšujemo z drugačnimi dodatki: argon, low-e). 

Glede na to kolikšno količino svetlobe izgubimo s četrtim steklom smo ugotovili, da optimalno vrednost prepuščanja svetlobe in toplotne enetgije predstavljata dvoslojna ali troslojna zasteklitev.

  • Če imate zastekljene velike površine je zagotovo boljša izbira troslojna zasteklitev, saj je zadostna količina svetlobe zagotovljena z veliko površino stekla, tretje steklo pa se bo pri večji površini tudi občutno poznalo pri toplotnih izgubah.
  • Čeprav v splošnem svetujemo troslojno zasteklitev, pa je v primeru, da imate le eno ali dve manjši okni (prostor pa je namenjen dejavnostim za katere potrebujete večjo količino svetlobeje), smiselen tudi razmislek o izbirii oknen z dvoslojno zasteklitvijo, saj se zaradi majhnih dimenzij ne bo toliko poznalo pri toplotnih izgubah.

 

Čim večjo osvetljenost prostorov skozi okensko odprtino skušamo doseči tudi s čim manjšo debelino (višino) okenskega okvirja. Tako povečamo odstotek zastekljene površine, ki prepušča svetlobno sevanje sonca. Razlika pri osvetlitvi prostorov glede na višino okvirja se najbolj pozna pri majhnih oknih, kjer okvir predstavlja velik delež površine okenske odprtine.

  • V primeru, da imate veliko manjših okenskih odprtin vam svetujemo, da nekaj več pozornosti posvetite ne samo toplotnim karakteristikam, ampak tudi vrsti zasteklitve in dimenzijam okvirja.

 

Odpiranje pogledov2. ODPIRANJE POGLEDOV

Predpogoj za lepe poglede sta lepa okolica in dobra arhitekturna zasnova.

Arhitekti običajno oblikujejo prostore tako, da z okni prinesejo v prostor kar največ svetlobe in z njimi usmerjajo in uokvirjajo poglede na lepo pokrajino.

Pri večjih okenskih odprtinah oziroma panoramskih stenah lahko k učinku odpiranja pogledov veliko doprinesejo tudi dobro oblikovana okna, ki s svojimi okvirji usmerjajo in ne omejujejo pogledov.

Pri oblikovanju pogledov je najbolj pomembno kam in kako je okno postavljeno. To se določi na podlagi tega, ali boste v prostoru v katerega bo okno montirano večinoma sedeli, stali ali morda celo ležali. Boste v prostoru večinoma statični ali se boste po prostoru pogosto gibali? V katerem delu prostora se boste predvidoma največ zadrževali in v katero smer je pogled najlepši? Je pogled usmerjen na posamezen objekt ali v odprt prostor? Ali je pogled usmerjen na sončno ali senčno stran.

  • Najboljšo rešitev boste dobili če boste že pri snovanju načrtov za vašo hišo v sodelovalnju z arhitektom dorekli določene detajle. V kolikor z arhitektom niste detajlno rešili večjih okenskih odprtin vam naši strokovnjaki svetujejo in izrišejo najboljšo rešitev za vašo hišo ali stanovanje.

 

Odpiranje prostorov3. ODPIRANJE OKEN / PROSTOROV

Eden izmed razlogov zakaj okna niso fiksno montirana je potreba po odpiranju oken iz različnih razlogov.

Z odprtim oknom lahko preprosto prezračimo prostore ali pa z odprtimi francoskimi vrati bivalne prostore povežemo in jih razširimo navzven

Okna, ki tudi ločujejo notranjost in zunanjost,  nam lahko omogočijo, da povežemo skupaj kar najboljše iz dveh svetov: varnost in udobje notranjosti in sončne žarke, svež zrak in odprtost zunanjosti. 

  • Glede na vašo arhitekturno zasnovo vam pomagamo izbrati najboljše načine odpiranja, ki bodo prilagojeni vašim željam in potrebam

 

Optimalna klima4. OHRANJANE OPTIMALNE KLIME

Ena glavnih nalog oken je, da hkrati z zgoraj naštetimi funkcijami uspešno ščitijo pred nezaželjenimi negativnimi zunanjimi vremenskimi vplivi, tako pozimi, kot tudi poleti.

Preden se boste odločili za nakup oken se morate dobro pozanimati tudi o toplotnih karakteristikah oken.

Kljub temu da so okna na slovenskem tržišču načeloma dobre kvalitete se lastnosti posameznih oken vseeno razlikujejo. Priporočamo vam, da od ponudnika oken pri kateremu nameravate opraviti nakup, zahtevate rezultate testiranj za okna, ki jih boste kupili. 

Bodite pozorni na toplotno prehodnost oken, ki je običajno podana vsaj z dvemi izmed treh različnih vrednosti. To so toplotna prehodnost stekla (Ug), toplotna prehodnost okvirja (Uf) in toplotna prehodnost okna (Uw).  

Posamezne vrednosti(U niso primerljive med seboj, zato pazite, da boste primerjali isto vrednost U, saj se med seboj močno razlikujejo. Ug ima običajno najmanjšo vrednost, Uf največjo, Uw pa nam pove kolikšna je skupna toplotna prehodnost okna (stekla in okvirja). 

Najbolj enostavno je, če pri različnih oknih vedno primerjate prehodnost celotnega okna (Uw).
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje