Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

Komarniki so idealen način zaščite proti insektom

Danes si oken in balkonskih vrat skoraj ne moremo predstavljati brez komarnikov, zato novih objektov kjer jih ne bi bilo, skoraj ni več, nameščajo pa se tudi v vse več že obstoječih objektov. Na trgu je široka izbira različnih vrst in modelov, ki se razlikujejo od ponudnika do ponudnika, načeloma pa jih delimo glede na način uporabe in tip vgradnje.

 

Komarnik na vratih

  

V grobem torej ločimo fiksne, ki so pravzaprav komarniška mrežica napeta v okenski okvir, rolo, ki se odprejo ali zaprejo tako, da jih potegnemo iz omarice (ohišja) in zaustavimo s klik sistemom, elektro rolo, ki so podobni rolo komarnikom, le da jih upravlja motor, krilne, ki delujejo po enakem načelu kot nekatera balkonska vrata (krilna), drsne, ki so vpeti v velik močan okvir, ki spodaj in zgoraj drsi po tirnicah, plise, ki se odpirajo po principu harmonike in jih zapiramo horizontalno s strani ter integrirane rolo komarnike, ki imajo svoje ohišje v senčilu. Fiksne največkrat srečamo pri oknih, ki jih ne odpiramo pogosto, drsne pa pri panoramskih stenah.

Novejše različice tovrstnih pripomočkov, nam poleg zaščite pred insekti zagotavljajo zaščito pred alergijami na cvetni prah, lesko, plodove trave ali druge alergene snovi iz zunanjega okolja, pomembni pa so tudi za ohranitev čistega okolja, kjer ni treba uporabljati kemičnih pripravkov.

Namestimo jih lahko kamorkoli, na okna, ki se redno odpirajo, terase ali večje zasteklitve, ki jih, predvsem poleti, odprte puščamo tudi čez noč. Omogočajo dotok svežega zraka, enostavno vgradnjo in zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, brez dodatnega vzdrževanja ter možnost prilagajanja že obstoječemu stavbnemu pohištvu. Pogosto so izdelani iz obstojne in vzdržljive mrežice iz posebnih steklenih PVC-vlaken, ki ji zagotavljajo napetost in stabilnost, njihova vodila in omarice pa so navadno iz visokokakovostnega ekstrudiranega aluminija.

Fiksni komarnik na oknuVzdrževanje komarnikov ni zahtevno. Zahteva le, da vse njihove dele občasno očistimo z vlažno krpo, ki smo jo namočili v vodo, v kateri smo raztopili nekaj kapljic milnice. Kolesca in druge premične dele pa za zagotavljanje tekočega in nemotenega delovanja enkrat letno naoljimo z oljem za nego okenskega okvirja, kar je najbolj primerno storiti pred začetkom toplejše sezone. Fiksne komarnike, ko jih ne potrebujemo, odstranimo ter shranimo na suhem in čistem, preostale tipe pa enostavno pustimo v njihovih omaricah, kar ji ustrezno zaščiti pred nizkimi temperaturami in zunanjimi vplivi.

Najboljši komarnik je tisti, ki po svojih značilnostih in uporabnosti ustreza načinu življenja kupca ter je kar se da prilagojen objektu. Da bi si zagotovili ustrezno izbito, moramo najprej razmisliti ali imamo na okenskih policah rože, ali prezračujemo skozi vsa okna ali le skozi nekatera, kakšen tip oken imamo itd …

V podjetju Okna KLI Logatec d.o.o. pri izbiri rade volje svetujemo, komarnik pa lahko, glede na tip, dimenzije, mrežice, barvo in način uporabe, izdelamo tudi po naročilu, kar zagotavlja, da bo izdelek brezhibno uporaben tudi več deset let.

 

Vrste komarnikov

Fiksni komarnik se lahko namesti neposredno na okenski okvir, zato je njegova uporaba priporočljiva povsod, kjer ni potrebe po pogostem odpiranju, ali pri oknih nepravilnih oblik. Gre za cenovno najugodnejšo rešitev za zaščito pred vdorom nadležnih insektov, poleg tega pa je zelo enostaven za čiščenje.

Rolo komarnik je zelo pripraven za enodelna okna. Lahko ga vgradimo pod rolete, polkna ali omet. Odlično deluje tudi na strešnih oknih ter velikih površinah, ki znašajo vse do pet metrov v širino in višino. V takšnih primerih imajo običajno elektro pogon. Njihova vodila in omarica so navadno iz visokokakovostnega ekstrudiranega aluminija.

Krilni komarnik je z okvirjem nameščen na tečaje in se lahko odpira navznoter ali navzven. Odlikuje ga tiho, lahko tudi samodejno zapiranje. Gre za odličen komarnik za terase, balkonska vrata, oziroma vse prehode, ki so pogosto v uporabi. Magnetni sistem zaklepa poskrbi, da ostaja zaprt tudi ob močnejšem vetru ali prepihu, za večjo zaščito pred vlomom pa lahko vanj vgradimo tudi zaklepni mehanizem.

Drsni komarnik je zelo primeren za balkonska vrata in panoramske stene (je izjemno praktičen, saj omogoča odpiranje z notranje in zunanje strani), plise komarnik pa za vse oblike balkonskih vrat z manjšo frekvenco prehoda. Zaprt zavzame minimalno količino prostora, saj se njegova mrežica zloži in zapre v omarico ob strani. Mrežica je izdelana iz nagubane, na stičišču varjene tkanine iz polipropilena.

Vsi komarniki so zelo izpostavljeni vremenskim vplivom. Vendar pa materiali, kot so steklena vlakna in jeklo, iz katerih so najpogosteje izdelane mrežice, ter aluminij, iz katerega so okvirji, poskrbijo, da je, ob pravilni uporabi, negi in vzdrževanju, njihova življenjska doba lahko enaka življenjski dobi sodobnih oken.

 

Komarnik na lesenem oknuKomarniki za vrata

V podjetju Okna KLI Logatec d.o.o. ponujamo več različnih tipov komarnikov za vrata. Primerni so za novogradnje, že končane stavbe ali adaptacije. Montirati jih je mogoče na površino zidu ali vratni okvir. Vsi so izdelani iz kvalitetnih materialov, ki zagotavljajo njihovo dolgo življenjsko dobo. Po želji pa izdelamo tudi komarnike po meri, ki se bodo v popolnosti prilagodili vsaki želji in značilnostim posamezne stavbe.

 

Komarniki za okna

Naša ponudba prav tako zajema različne sisteme komarnikov za okna, od zelo preprostih fiksnih, vse do različnih rolo sistemov in plise komarnikov. Vsi so izdelani iz visokokvalitetnih mrež, ki bodo dobro služile daljša časovna obdobja, obstaja pa možnost debelejše in močnejše mreže, ki poleg mrčesa preprečuje tudi vdor glodavcev.
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje