Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

OBNOVA LESENIH OKEN poveča obstojnost in podaljša življenjsko dobo

Če poskrbimo za redno in ustrezno vzdrževanje in obnovo lesenih oken, lahko ta preživijo kar več generacij kot PVC okna. Zato potrebujejo lesena okna vsakih nekaj let obnovo zaščitnega laka in barve. Obnova je preprosta, lesena okna pa so znova videti kot nova. Obnova se začne z brušenjem barve, izravnavo neravnin in ustvarjanje ustrezne podlage za nove nanose. Ali je treba odstraniti celoten, star in razpokan sloj barve, je odvisno predvsem od tega, v kakšnem stanju je okno. Morebitne poškodbe in razpoke zapolnimo s posebnim kitom za les.
Po brušenju okenski okvir in krila premažemo z ustreznimi zaščitnimi premazi, ki bodo varovala pred škodljivci in negativnimi vremenskimi vplivi, kot so sevanje UV žarkov, dež in temperaturne spremembe. Po nanosu in sušenju prve plasti barvo še enkrat rahlo obrusimo, nato pa nanesemo še drugo plast premaza.
Če so lesena okna že zelo dotrajana in obnova ni več mogoča, jih je najbolje zamenjati z novimi.

 

Obnovljena lesena okna

 

menjava OKEN - eko sklad subvencija

 

menjava oken je eden izmed postopkov, ki ga tudi  krije eko sklad subvencija. Ker so lahko lesena okna nekoliko dražja, je subvencija zelo ugodna rešitev, saj lahko znatno razbremeni tistega, ki želi sprejeti takšno naložbo. Do subvencije so upravičene fizične osebe, ki so lastniki ali solastniki, imetniki stavbne pravice, družinski člani lastnika ali najemniki nepremičnine, stanovanjske stavbe ali stanovanja v večstanovanjski stavbi, kjer bo izvedena vgradnja.

 

V dodelitev nepovratnih sredstev je vključena  odstranitev obstoječih oken ter nakup in vgradnjo novih lesenih oken, nakup in vgradnjo senčil, nakup in vgradnjo zunanjih in notranjih okenskih polic, popravilo in zaključno obdelavo špalet, nakup in vgradnjo zunanjih vhodnih vrat in ostali stroški, ki so smiselno povezani z izvedbo naložbe.

 

eko sklad subvencija

 

Zakaj izbrati lesena okna?

 

Lesena okna so vedno bolj priljubljena tako v novih kot prenovljenih stanovanjih, saj imajo pred plastičnimi oziroma drugimi sintetičnimi materiali mnogo prednosti. Ob že omejenem odličnem izolacijskem potencialu in dolgotrajni vzdržljivosti, je eden izmed najpomembnejših vidikov tudi ekološka trajnost.

 

V primerjavi s sintetičnimi materiali, kot je PVC, les zahteva znatno manj potrošene energije in drugih virov, hkrati pa je tudi ogljični odtis znatno manjši. Les je prav tako material, ki se na dolgi rok razgradi in v naravi za razliko od sintetičnih materialov ne povzroča škode. Ker je v Sloveniji lesa na pretek, je ravno to eden izmed razlogov, zakaj je uporaba tega materiala še kako smiselna ravno pri nas.

 

Obnova lesenih oken po meri

 

Moderna tehnologija in optimizacija konstrukcije omogočata prilagajanje različnim meram, ki jih imajo ljudje v svojih domovanjih, prav tako pa razvoj omogoča različne oblikovalske stile, tako da je lahko prav vsak del stavbe personaliziran. Oblikovalski trendi se zelo hitro spreminjajo, mnogi pa želijo biti v stiku z duhom časa.

 

V primerjavi z mnogimi drugimi materiali, ki so v določenem obdobju priljubljeni, pa je les absolutno brezčasen. V gradbene namene se uporablja že od samega začetka civilizacije, njegova uporaba pa je še danes razširjena, zato bo stilsko les vedno primeren material. Drugi aspekt materialov, ki so potrebni za zasteklitev pa je ustrezanje evropskim standardom in regulativam na področju konstrukcije. Te lastnosti so predvsem trajnost in varnost, tako v odnosu do človeka, kot do okolja.

 

 

obnova lesenih oken

 

 

Vzdrževanje obnovljenih lesenih oken

 

Po obnovi lesenih oken je za najboljše dolgotrajne učinke in vzdržljivost okvirjev potrebno okna primerno vzdrževati. Večkrat letno jih je potrebno očistiti, najpreprosteje z mešanico vode in čistila za steklo ali domačo mešanico vode in kisa ter z uporabo mehke krpe ali gobe. Prav tako je potrebno vsake toliko preveriti tesnila, da so ta v dobrem stanju in preprečujejo vdor vode in zraka. Če leseni deli kažejo znake poškodb, kot so razpoke ali gniloba je pri tem potrebno uporabiti lesno maso.

 

Vsakih nekaj let je potrebno lesena okna zaradi vremenskih razmer in naravne degradacije na novo lakirati oziroma barvati, kar bo les zaščitilo pred škodljivimi elementi, ohranilo njegov videz in omogočalo dolgoročno vzdržljivost. Določeno mero bledenja in poškodb pa skozi čas povzroča tudi neposredna izpostavljenost sončnim žarkom, zato lahko okna še dodatno zaščitimo s pomočjo zaves in senčil.

 

Pri vzdrževanju pa je zelo pomembno tudi, da se izogibate uporabi agresivnih kemikalij ali čistil, ki lahko poškodujejo les in končni premaz.

 

Lesena okna – ugodna cena najboljših lesenih oken

Lesena okna so energetsko učinkovita, zagotavljajo zdravo bivanje in ustrezno osvetljenost prostorov. V boju plastična vs lesena okna slednja odlikuje tudi ugodna cena izdelave.


Cena za leseno okno je najprej odvisna od tega, ali se odločite za izdelavo po meri ali pa gre za tipska lesena okna. Cena izdelave po meri je seveda nekoliko dražja, na ceno pa poleg vrste lesa vpliva tudi izbira zasteklitve, dimenzije lesenih oken in ostalih vaših želja.


Po zaslugi sodobne tehnologije so naša lesena okna (cena navedena v ceniku) izdelana vrhunsko, z najbolj kakovostnimi materiali, zato lahko hodijo v korak z novejšimi materiali in jih v mnogočem celo prekašajo. Lesena okna KLI Logatec vam bodo zagotovila vrhunsko zaščito, obenem pa vam bodo polepšala dom. Zato še danes obiščite eno izmed naših poslovalnic. Čakajo vas kakovostna lesena okna, po zaslugi subvencije za okna pri EKO skladu pa je cena investicije lahko še nižja.

 

lesena okna
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje