Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

Ekološki vidik proizvodnje PVC, ALU in lesenih oken

08. 01. 2016

Aktualno

Se odločate za nakup novih oken in ne veste kakšna bi izbrali?

Če vam je pomembno ohranjanje zdravega okolja za nadaljnje generacije, upoštevajte tudi ekološki vidik materialov, iz katerih se proizvajajo okenski okvirji.

 

Les je okolju najbolj prijazna izbira za izdelavo okenskega okvirja.

Se odločate za nakup novih oken in ne veste kakšna bi izbrali? Če vam je pomembno ohranjanje zdravega okolja za nadaljnje generacije, upoštevajte tudi ekološki vidik materialov, iz katerih se proizvajajo okenski okvirji.

 

1. Dostopnost materiala v Sloveniji

Izmed vseh materialov, ki se uporabljajo za proizvodnjo okenskih okvirjev, je les edini, ki ga pridobimo iz domačega okolja. PVC in aluminij, ki ju uporabljamo pri proizvodnji končnih produktov v Sloveniji, sta uvožena iz tujine. Le manjši delež PVC-ja in aluminija prihaja iz Slovenije, predvsem tisti, ki ga pridobimo z recikliranjem. Večje zaloge nafte in boksita ležijo izven Evrope, zato morata PVC in aluminij, preden pride material v roke proizvajalcev oken v Sloveniji, prepotovati zelo dolgo pot.

 

2. Končne/neomejene zaloge

Les je edini material za proizvodnjo okenskih okvirjev, ki prihaja iz obnovljivega vira, ki ga imamo v Sloveniji v izobilju. Slovenija s 60% pogozditvijo velja za tretjo najbolj gozdnato državo v Evropi. Za razliko od lesa so zaloge aluminija in PVC-ja omejene. Zaloge PVC-ja so omejene zaradi omejenih zalog nafte, iz katere proizvajajo PVC. Aluminij, ki se pridobiva iz rude boksit, pa je omejen na količino rude iz rudnikov boksita.

 

3. Poraba energije za proizvodnjo/pridobivanje 1m3 materiala

Ali ste vedeli, da je v izdelavo PVC profila vložene tudi do 100-krat več energije kot v izdelavo lesenega? To je posledica energijsko potratnega procesa pridobivanja in transporta PVC-ja. Surovo nafto, ki predstavlja 43 % sestavin pri proizvodnji PVC materiala, morajo najprej razbiti v monomere s krekingom. S pomočjo kemične modifikacije in polimerizacije jih združijo s klorom in ustvarijo polimer polivinilklorida v obliki granulata. Za celoten proces, od pridobivanja in transporta nafte do postopka proizvodnje PVC materiala, se porabijo ogromne količine energije, kar 93.620 MJ/m3. Za primerjavo: za pridobivanje lesa (sečnja, razrez in transport) porabimo le 165 MJ/m3 (kar je 570-krat manj). Čeprav se danes za izdelavo PVC uporablja le še okolju prijazne stabilizatorje, pa temu ni bilo vedno tako.

Za izdelavo ALU profila je potrebne tudi do 5-krat več energije kot za izdelavo PVC profila, kar je 500-krat več kot za izdelavo lesenega. Za pridobivanje aluminija je treba vložiti kar 515.700 MJ/m3, saj je za proces pridobivanja najprej treba najti in izkopati rudo boksit, iz katere odstranijo nečistoče in tako dobijo aluminijev oksid (glinico). Iz glinice se izloči aluminij s pomočjo elektrolize. Iz štirih ton boksita pridobimo dve toni glinice, iz katere izločimo eno tono čistega aluminija, ki ga je treba še preoblikovati v primerno obliko za nadaljnjo uporabo.

 

4. Bilanca CO2

Verjetno veste, da v času rasti drevja les s pomočjo fotosinteze vase veže ogljikov dioksid (CO2, toplogredni plin) in ustvarja kisik (O2). Ker drevo v času rasti vase veže več CO2, kot se ga sprosti pri pridobivanju in predelavi lesa, ima uporaba lesa negativen ogljični odtis. Pri pridobivanju lesa je CO2 bilanca - 500 kg/m3, pri PVC + 5.000 kg/m3 in pri aluminiju kar + 27.000 kg/m3.

Ker je les v vseh obravnavanih vidikih ekološkega vpliva najboljša izbira, lahko trdimo, da je les okolju najprijaznejša izbira za okenski okvir.
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje