Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

Vzdrževanje PVC, ALU in lesenih oken

02. 12. 2015

Aktualno

Razlike pri vzdrževanju PVC, ALU in lesenih oken niso tako velike kot bi si mislili.

 

Vsa okna zahtevajo določeno stopnjo vzdrževanja, ne glede na to ali gre za lesena, PVC ali ALU okna. Da bodo okna čez 10 let uporabe delovala enako dobro kot prvi dan po vgradnji, je za njih potrebno poskrbeti in jih vzdrževati.

 Vsa okna zahtevajo določeno stopnjo vzdrževanja, ne glede na to ali gre za lesena, PVC ali ALU okna. Da bodo okna čez 10 let uporabe delovala enako dobro kot prvi dan po vgradnji, je za njih potrebno poskrbeti in jih vzdrževati. V sklop vzdrževalnih del spada čiščenje oken, vzdrževanje okovja vzdrževanje okenskih okvirov.

 

1. Čiščenje oken

Okna se s časom umažejo, ne glede na to iz kakšnega materiala so. Za čiščenje PVC, ALU in lesenih oken boste rabili približno enako količino časa, pri obojih namreč veliko večino časa, ki ga porabimo za čiščenje namenimo čiščenju stekla. Večina umazanije, ki se na oknih nabere ni trdovratna in gre zgolj za prah, pelod in manjše smeti, ki jih nanese veter na okna v pritličju. Morda je razlika med čiščenjem lesenih in PVC okvirjev le v tem, da na PVC okvirjih lahko uporabite bolj agresivna sredstva, ki pa so žal škodljiva tudi vašemu zdravju in okolju.

 

2. Vzdrževanje okovja

Okovje je pri PVC in ALU oknih običajno narejeno iz enakih materialov, kot pri lesenih in ga je zato potrebno vzdrževati na enak način kot pri lesenih oknih. Okovje je potrebno vsaj enkrat na leto očistiti in dodatno podmazati.

 

3. Vzdrževanje okenskih okvirjev

Kot del vzdrževanja oken svetujemo enkrat letno pregled zunanjosti in notranjosti vseh okenskih okvirjev, da bi ugotovili v kakšnem stanju so. Pri tem pregledu morate poleg stanja zaščitnega sloja (barve) biti pozorni tudi na morebitne poškodbe, ki jih pri lesenih oknih lahko saniramo, če jih odkrijete dovolj zgodaj. Tak pregled vam na hiši običajnih dimenzij gotovo ne bo vzel več kot pol ure. Tak pregled je iz preventivnih razlogov priporočljiv tudi za PVC in ALU okna.

 

Več dela boste pri lesenih oknih imeli le z osvežitvijo zaščitnega barvnega sloja lesenih okenskih okvirjev vsakih nekaj let. Če ste tip človeka, ki se rad loti „naredi sam“ projektov, vam to ne bi smelo predstavljati večje težave, saj gre za enostaven postopek, če sledite jasnim navodilom proizvajalca.

 

Ker pri PVC oknih profilov ni potrebno premazati vsakih nekaj let, proizvajalci PVC oken velikokrat zavajajo stranke s tem ko trdijo, da PVC oken ni potrebno vzdrževati.
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje