Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

24. 08. 2023

Blog

 

Nova lesena okna pri gradnji pasivnih hiš

Nova lesena okna so odlična izbira, če gradite hišo ali pa obnavljate stanovanje. V primerjavi z drugimi materiali ima les ogromno prednosti, ki navdušujejo številne kupce. Še pred nekaj desetletji druge izbire sploh ni bilo, saj so šele kasneje začeli izdelovati okenske okvirje iz PVC-ja, aluminija in kombinacij posameznih materialov. Ko je prišlo do novih iznajdb, je povpraševanje po lesenih oknih v Sloveniji upadlo, zadnja leta pa spet narašča. Vas zanima, zakaj je temu tako?

nova lesena okna

Lesena okna – lastnosti, ki vas bodo povsem navdušile!

Se zanimate za nova lesena okna? Ljubljana z okolico je dom številnih ponudnikov oken in vrat, a se lahko le redki med njimi pohvalijo z zares dolgo tradicijo. Če vas zanima, kje kupiti lesena okna v Sloveniji, ki bodo kakovostna in obenem estetskega videza, vam svetujemo, da si ogledate našo ponudbo.

Z omenjenimi produkti se ukvarjamo že 65 let, zato ste lahko prepričani, da nakupa visokokakovostnih okvirjev ne boste obžalovali.

 

Nova lesena okna so okolju prijazna rešitev

 V zadnjih letih se vedno bolj zavedamo dejstva, da zaradi našega neodgovornega obnašanja prihaja do pogubnih podnebnih sprememb. Prav zato se mnogi odločajo za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih hiš, ki so narejene iz okolju prijaznih materialov. Le-ti so povsem naravni, zato se po uporabi zlahka razgradijo in ne predstavljajo grožnje naši neokrnjeni naravi.

 Njihova razgradnja pa ni edini razlog zakaj jih uvrščamo med okolju prijazne elemente. Ker je Slovenija zelo gozdnata država (preko 60 % površine), z dobavo omenjenega materiala nimamo težav. Za prevoz, pridobivanje in obdelavo, je porabljene občutno manj energije, kot pri drugih materialih, poleg tega pa zaradi kratkega prevoza nastane manj nevarnih izpustov CO2. To je eden izmed poglavitnih razlogov zakaj je pomembno izbirati lokalne materiale.

lesena ona so okolju prijazna

 

Obdani z naravnimi materiali se počutimo bolje

Tudi vi radi zahajate v naravo, saj se vam zdi, da se lahko le tako odklopite od ponorelega sveta? Ko smo obdani z gozdom in neokrnjeno naravo, se sprostimo, regeneriramo in začnemo razmišljati bolj optimistično. Enako se zgodi tudi, ko se zadržujemo v notranjih prostorih. Dokazano je, da se obdani z naravnimi materiali počutimo bolje, zato se mnogi spet odločajo za lesena okna.

 Lastnosti, ki jih kupci vedno bolj cenijo so povezanost z naravo, prijeten vonj in občutek domačnosti. Pasivna ali nizkoenergijska hiša iz naravnih materialov je bistveno bolj prijetna za bivanje, kot klasična zidana hiša. Ob vstopu v prostor takoj začutimo toplino in prijetno atmosfero, ki jo v zidani hiši zelo težko ustvarimo.

 

Nova lesena okna so odličen toplotni izolator

Vas zanima še dodaten razlog, zakaj izbrati lesena okna? V Sloveniji se dobro zavedamo pomena neokrnjene narave, zato ni nič čudnega, da se mnogi poslavljajo od aluminijastih in PVC okvirjev. V primerjavi z omenjenimi materiali ima les občutno nižjo toplotno prevodnost, kar pomeni, da je bistveno boljši toplotni izolator. Prav zato so mesečni stroški ogrevanja in hlajenja nižji.

 Poleti vas naravni material, ki predstavlja kar 25 – 35 % površine okna, varuje pred soncem in pregrevanjem, pozimi pa pred hladnim zrakom, ki se rad prikrade čez vsako, še tako majhno odprtino. Seveda mora biti montaža pravilno izvedena – najbolje je, da so okvirji vgrajeni po načelih RAL montaže.

lesena-okna-v-sloveniji

 

 

Kako zahtevno je vzdrževanje lesenih oken?

Lastnosti lesenih oken, ki je mnogi ne morejo spregledati, je zahtevno vzdrževanje. Pa je res to tako velika slabost, kot jo nekateri predstavljajo? Seveda ima naravni material krajšo življenjsko dobo od PVC-ja ali aluminija, a to še ne pomeni, da bo okvir že čez nekaj let propadel.

Res je, da morate biti pozorni na morebitne spremembe, do katerih lahko pride zaradi izpostavljenosti močnemu soncu, a lahko okvir brez težav sanirate. Vse kar morate storiti je, da jih po potrebi pobrusite in nanesete novo plast barve, kar pa ni tako zahtevno. Po osvežitvi bodo okvirji izgledali kot novi, kar pri aluminiju in PVC-ju ne moremo doseči.

 

 Najpomembnejše prednosti lesenih oken

 

Kot že omenjeno, les oddaja neko posebno toplino in prijeten vonj, kar se ne izraža le v notranjih prostorih, temveč tudi pomembno vpliva na zunanjost celotnega objekta. Tudi estetski videz je eden od razlogov, zakaj povpraševanje po lesenih oknih v Sloveniji narašča. Hiša z ličnimi okvirji iz naravnih materialov je videti veliko bolj domača in vabljiva. Prepričani smo, da bodo od sedaj naprej vaši prijatelji in sorodniki prišli na obisk še pogosteje, saj se bodo med druženjem počutili zares udobno in prijetno.

Lastnosti, ki je res ne smete spregledati je, da lahko za nakup novih lesenih oken pridobite subvencijo, s katero Republika Slovenija spodbuja občane, da pri gradnji uporabljajo naravne, okolju prijazne materiale. Do nepovratne subvencije Eko sklada ste upravičeni, če ste lastnik, solastnik, družinski član, najemnik ali imetnik stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo izveden ukrep. Nepovratna sredstva boste prejeli v roku 60 do 90 dni po oddaji vloge na Eko sklad.

 

eko sklad za lesena okna

 

 

 
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje