Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

Okna notranje prostore odpirajo v okolico

Okna niso le odprtine, ki v naše domovanje spuščajo svetlobo in svež zrak, temveč pogosto razodevajo njegovo srce in dušo. So ključnega pomena za udobje zaprtih prostorov in prijetno bivanje ter del stavbe, ki združuje kvalitete zunanjih in notranjih prostorov, saj hkrati ščitijo pred negativnimi vplivi iz okolja, notranje prostore osvetljujeo ter jih povezujejo z zunanjimi. Z ustrezno izbranimi okni lahko naš dom postane edinstven in zanimiv, saj poleg svojega vpliva na notranjost objekta, prispevajo tudi k njegovi zunanjosti.

 

Okna KLI Logatec d.o.o. ustrezajo vsem evropskim standardom, poleg tega pa so sodobno oblikovana in obdelana z najkvalitetnejšimi materiali, ki zagotavljajo njihovo trajnost in poceni vzdrževanje. Široka izbira različnih stopenj toplotno in zvočno izolacijskih vrednosti jim omogoča optimalno zaščito pred hrupom, mrazom in vročino, hkrati pa se ponašajo z odlično protivlomno zaščito oken, kar je predpogoj za varnost in udobno bivanje ki sta osnovni potrebi vseh ljudi.

 

Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom oken

Preden nakupom bi morali razmisliti o tem kaj želimo z novimi okni doseči in kaj dejansko potrebujemo ter na podlagi tega določiti kriterije, ki nam bodo služili kot merilo pri odločanju o njihovi izbiri. V primeru novogradnje se moramo odločiti ali se bomo ravnali po minimalnih standardih, ali želimo doseči standard nizkoenergijske, oziroma pasivne hiše. Če menjamo okna pri že obstoječih objektih, pa je pomemben razlog zaradi katerega si jih želimo zamenjati. Smo se za menjavo odločili, ker so stara že tako zdelana, da ne služijo več svoji funkciji, ali ker si želimo zmanjšati toplotne izgube in izboljšati bivanjske pogoje?

Na področju razvoja stavbnega pohištva se je največji napredek v zadnjih desetletjih zgodil ravno pri tehnologiji oken. Pri izbiranju nas zanimajo zlasti njihove toplotne in svetlobne lastnosti ter nenazadnje tudi cena. Za pameten nakup je odločilna prava kombinacija omenjenega. Glede na lokacijo, kamor jih nameravamo montirati, pa je v razmislek potrebno vzeti tudi njihovo stopnjo zvočne izolativnosti, ki jo v zadostni meri, če seveda ne gre za močnejši hrup, zagotavlja že standardna dvoslojna zasteklitev.

Okna KLI

 

Pri gradnji sodobnih arhitekturnih objektov, se je potrebno osredotočiti na okenske odprtine, saj te v veliki meri vplivajo na ugodje in energetsko funkcionalnost objekta ter predstavljajo prevladujoče elemente fasade, ki v notranjost objekta prepuščajo naravno svetlobo. Zaradi izpostavljenosti zunanjim vplivom so okenske odprtine energetsko najbolj problematičen del stavbnega tkiva, zato je toliko pomembneje, da vanje vgradimo primerna okna, ki so gotovo najpomembnejši in najustvarjalnejši del fasade, oziroma stavbnega pohištva ter poleg estetskega videza skrbijo tudi za pravilno prezračevanje in osvetlitev prostorov. Okna imajo danes celo vrsto funkcij.

 

Funkcije oken

Najpomembnejše so gotovo zaščita pred zunanjimi vplivi, kot so mraz, veter, dež ter vročina, toplotna in zvočna zaščita, njihova transparentnost oz. prozornost, dostop naravne dnevne svetlobe in interakcija z okoljem, ki ju omogočajo ter možnosti prezračevanja z različnimi načini odpiranja. Nekoliko manj, a še vedno pomembne pa so zaščita pred soncem in UV sevanjem, zaščita objekta in ljudi, požarna zaščita, omogočanje izkoriščanja sončne energije, zagotavljanje ugodnega počutja v bivalnem prostoru, možnost vpliva na celotni objekt, ki je zagotovljena z različnimi možnostmi oblikovanja in dušenje elektromagnetnih vplivov.

 

Lesena okna

Lesena okna z zaščitoNjihova nedvomno največja prednost je ravno v lesu, naravnem materialu, ki pričara občutek domačnosti in topline. Prav tako nezanemarljiva pa je tudi  njihova relativno majhna toplotna prevodnost, kar pomeni, da pozimi prihranimo pri ogrevanju, poleti pa v hiši ostaja prijetno hladno. Lesena okna se med seboj zelo razlikujejo, kar je pogosto odvisno predvsem od kvalitete lesa iz katerega so izdelana. Leseni okvirji so se uporabljali predvsem v tradicionalni slovenski arhitekturi, danes pa se zaradi nujno potrebnega nenehnega vzdrževanja uporabljajo vedno manj. Okvirje je potrebno vsakih nekaj let prebarvati, zaradi zunanjih vplivov se z leti lahko z deformirajo, napadejo pa jih lahko tudi leseni črvi in drugi škodljivci.

 

Alu les okna

Alu les oknaOkenski okvirji, ki so narejeni iz kombinacije lesa in aluminija, so trenutno najbolj iskani tip stavbnega pohištva. Na dotik prijetna lesena obloga ter maska iz aluminija, ki ščiti pred zunanjimi vplivi, ustvarjata idealno povezavo med dvema različnima materialoma. Zaradi visoke cene, ki je približno 60% dražja od ekonomsko bolj dostopnih PVC oken, tovrstna okna žal niso pogosto uporabljena, kar pa ne pomeni, da se nam vložek sčasoma ne obrestuje.

 

Senčila za okna

Okno ni le okvir z vstavljenim steklom, temveč mnogo več od le-tega. Poleg tega, da nudi pogled iz notranjosti ter vanjo spušča svetlobo, je pravzaprav tudi kos pohištva in del stanovanjske opreme, ki lahko poudari naš življenjski stil. Okenska senčila poleg senčenja naših notranjih prostorov zagotavljajo tudi dodatno varnost in intimno vzdušje. Z njihovo ustrezno izbiro lahko še dodatno okrepimo toplotno in zvočno izolacijo oken. Senčila delimo na zunanja in notranja.

Zunanja senčila prostor učinkovito zavarujejo pred zunanjo vročino, pozimi pa so dodatni izolator, saj med oknom in senčilom tvorijo zračni most. Omogočajo nam tudi večjo zasebnost, saj preprečijo nezaželene poglede v notranjost vašega prostora.

Notranja senčila močno vplivajo na videz in počutje v našem domu. Poleg funkcije senčenja so lahko tudi dekorativni element,  razlikujejo pa se po obliki, videzu, prosojnosti in načinu montaže, saj jih je mogoče montirati neposredno na steklo ali zid.

 
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje