Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

FASADNI SISTEMI

 

Tako kot nas pred zunanjimi vplivi ščiti obleka fasada ščiti hišo. Fasada je zaključni sloj stavbnega ovoja, ki poleg zagotavljanja zaščite hiše močno vpliva tudi na njen videz. Izbira materiala in barve fasade naj ne bo zadnja misel pri gradnji hiše, svetujemo da upoštevate tudi vizijo vašega arhitekta, ali se glede izbire fasadnega sistema posvetujete z našimi strokovnjaki.

 

S kvalitetnimi fasadnimi sistemi dosežemo prijetno bivalno udobje v notranjosti hiše. Če so stene dobro izolirane za ogrevanje prostorov potrebujemo bistveno manj energije in hkrati dosežemo boljše bivalne pogoje, ker so okoli nas tople stene. Do leta 2020 bodo po novih direktivah morale biti vse novogradnje v Sloveniji skoraj nič energijske, v to smer pa morajo iti tudi vse prenove stavb. To v praksi pomeni vgradnjo kvalitetnega stavbnega pohištva in izvedbo fasadnega sistema z visoko izolativnostjo - toplotna prehodnost sten manjša od 0,15 W (>20 cm izolacije) in brez napak oziroma toplotnih mostov.

 

Obstaja več vrst fasadnih sistemov, najbolj pogoste in poznane pri nas so kontaktne fasade, kjer je zaključni sloj nanesen preko mrežice tikoma na toplotno izolacijo, ki je v največ primerih iz stiropora. OKNA KLI izdeluje celo vrsto različnih fasadnih sistemov, ki jih prilagodimo glede na lastnosti posameznega objekta in želje stranke.

 

Fasade KLI logatec Lesena obešena fasada

 

Kontaktne fasade

Če želite, da bo vaša fasada, kar se da dolgo, dobro opravljala svojo funkcijo in ob tem lepo izgledala, bi morali pri izvedbi kontaktne fasade upoštevati nekaj pravil. Zelo pomembno je, da za izdelavo fasade izberete dan z ugodnimi vremenskimi razmerami. Temperatura podlage in zraka mora biti vsaj 5°C in ne bo višja od 25°C, prav tako se izognite delu ob neposrednem soncu, pri močnem vetru ali dežju. Preden začnete z polaganjem izolativnih plošč se prepričajte, da je površina, na katero jih boste lepili primerno pripravljena (osušena in vrez večjih neravnin). Če opazite večje neravnine, jih je potrebno izravnati z ometavanjem in nato počakati da se tudi omet primerno osuši.

 

Na pripravljeno površino pritrdimo izolativne plošče s pomočjo lepila. Pri novogradnjah iz opečnih in betonskih zidakov je dovoljeno lepljenje plošč brez dodatnega sidranja do višine 3 etaž, s tem da je potrebno zagotoviti, da lepilo naneseno vsaj na 40 % površine izolacijske plošče. Lepilo nanašamo na robove plošč v širini 5 cm in na sredini točkovno na najmanj 6 mestih ali s 3 vzporednimi črtami (debelina nanosa do 2 cm). Kadar plošče lepimo na ravno površino lepilo nanesemo po celotni površini plošče v debelini 1 cm. Takoj po nanosu lepila je plošče potrebno pritrditi na podlago. Priporočamo, da z izdelavo armirnega sloja z mrežico začnete šele dan po končani pritrditvi izolativnih plošč. Takrat nanesete in zgladite armirno fasadno lepilo na katerega namestite armirno mrežico, ki se ne sme neposredno dotikati izolativnih plošč. Nato mrežico prekrijete z najmanj 1mm debelo plastjo lepila. Ko se lepilo posuši (naslednji dan) premažemo celotno površino z osnovnim premazom, ki se mora nato sušiti 24 ur, preden z gladilko nanesemo zaključni omet.  Izbirate lahko med različnimi barvami in teksturami zaključnega sloja.

 

Polaganje izolacijskih plošč na fasado Nanos lepila in armirne mrežice Nanos zaključnega sloja

 

Prezračevane ali obešene fasade

Prezračevane ali obešene fasade pri klasičnih stanovanjskih hišah niso najbolj pogoste, vendar predstavljajo dobro rešitev, saj je končni sloj (običajno paneli iz umetnih mas ali lesene deske) odmaknjen od izolativne ravnine. Bistvo prezračevanih fasad je, da je med izolacijo in končno fasadno oblogo prezračevalni kanal, po katerem se zrak lahko izmenjuje, torej fasada prezračuje. Na ta način je zagotovljeno prezračevanje fasade, kar pomeni, da poleti ne pride do pregrevanja zaradi sončne energije.

 

Oglejte si naše reference.
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje