Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

Varnostna stekla

ESG - KALJENO VARNOSTNO STEKLO


Varnostno kaljeno steklo - ESGObičajno okensko steklo je zelo krhek material. Kljub temu, da prenese velike tlačne napetosti, ima izredno nizko natezno trdnost. Natezne napetosti na površini stekla nastanejo, kadar ga upogibamo ali če na njem nastanejo temperaturne spremembe: nenadna sprememba za 40 do 50 K je dovolj, da se steklo zlomi. Kosi zlomljenega stekla so srpaste oblike in imajo izredno ostre robove.
Tako nastanejo mikroskopsko majhni prelomi (predvsem na površini), zaradi katerih se že ob minimalni natezni obremenitvi sproži zlom celotne strukture. Ti prelomi se kažejo v obliki mikroskopskih zarez, ki so vzrok za to, da je dejanska upogibna trdnost stekla večstokrat nižja od teoretične. Če želimo, da bo steklo bolj trdno in varnejše, moramo zmanjšati število in velikost površinskih lomov. To dosežemo s kaljenjem stekla. Pod pojmom kaljeno steklo razumemo termično utrjeno varnostno steklo, ki ga strokovnotehnično imenujemo tudi termično prednapeto steklo.

 

VSG - LEPLJENO VARNOSTNO STEKLO


Lepljeno varnostno steklo - VSGSteklo je prijazno gradivo. Ob ustrezni zasnovi ne preprečuje le poškodb ob morebitnem lomu, temveč lahko tudi varuje premoženje in ljudi. Takšno funkcijo ima predvsem lepljeno steklo, ki ga skupaj s kaljenim steklom ter steklenimi zidaki uvrščamo med varnostna stekla. Lepljeno steklo je sestavljeno iz dveh ali več steklenih šip, ki so med seboj trdno zlepljene z lepili različnih debelin in lastnosti. Lepilni sloj med šipami v celoti zadrži nevarne kose, ki bi ob morebitnem razbitju stekla ogrožali varnost ljudi. Lepljeno steklo iz večjega števila šip odlikujeta tako pasivna kot tudi močno povečana aktivna varnost. Lepljeno steklo ima v primerjavi s kaljenim varnostnim steklom bistveno prednost. Po lomu kaljenega stekla nastanejo delci, ki redkokdaj ostanejo v okvirju, zato takšna zasteklitev kasneje nima več zaščitne funkcije. Lepljeno steklo pa se kljub lomu ne razleti in zaradi tega še vedno ohrani vsaj del svoje zaščitne funkcije. To je posebej pomembno pri protivlomnih in neprebojnih steklih.
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje