Konfigurator vhodnih vrat

Želim ponudbo

   +386 1 7558 110

   okna.kli@oknakli.si

germany austria switzerland

Vzdrževanje lesenih oken

Lesena okna in vrata potrebujejo redno in pravočasno vzdrževanje.

Stabno pohištvo podjetja OKNA KLI LOGATEC je izdelano iz kvalitetnega lesa. Impregnirano je z biocidno vodno impregnacijo, ki les ščiti pred lesnimi škodljivci. Površinsko je obdelano z okolju prijaznimi debeloslojnimi lazurnimi ali pokrivnimi premazi v niansah po barvni karti KLI. Zaščita lesenih oken je ključnega pomena, saj jim s tem zagotovimo dolgo življenjsko dobo. S pravilno zaščito lahko preprečimo morebitne poškodbe in s tem ohranimo lepoto in funkcionalnost oken. 

Trajnost premaza oken je odvisna od izpostavljenosti oken vremenskim vplivom, barvnega tona ter rednega in pravočasnega vzdrževanja površine premaza. Ob ustrezni konstrukcijski zaščiti vgrajenih oken in vrat (umaknjenost v fasado, nadkritost strehe) ter ob rednem in pravočasnem vzdrževanju po navodilih za vzdrževanje, okna in vrata dolga leta ohranijo svojo funkcionalnost in lep estetski videz.

Med gradnjo objekta morate zagotoviti nekaj urno dnevno zračenje prostorov. Previsoka zračna vlaga iz prostora in zidu prehaja v okno, kar lahko povzroči propadanje lesa.

 

Vzdrževanje oken in vrat zajema

1. redne letne preglede ter popravila poškodb premaza (zaradi fizičnih poškodb, toče, ognja, vloma ali delovanja morske vode), stekelnega kita, odprtih vogalnih spojev (premaz je razpokan, se lušči, vogalni spoji so odprti, les je razpokan) ter okovja (ki ga ob letnem pregledu oken naoljite)

2. nego premaza z negovalnim sredstvom (mlekom). Površinski premaz oken redno negujte z negovalnim sredstvom,ki ga na očiščeno in osušeno površino premaza nanesete s krpo ali gobo dvakrat letno.

3. oljenje gibljivih delov okovja. Gibljive dele okovja ob letnem pregledu oken naoljite.

4. redno vzdrževalno pleskanje. Vzdrževalno pleskanje oken in vrat je potrebno tedaj, ko je površina izgubila prvoten sijaj in je opazno stanjšana debelina premaza ali so opazne vidne poškodbe premaza (razpoke, luščenje).

Notranja površina okna se pleska po potrebi. Okna in vrata zaščitena z lazurnim premazom opleskajte v vodoravnem spodnjem delu in v vogalnih spojih po potrebi, vsake 3 leta pa opleskajte celo zunanjo površino oken z enim slojem debeloslojne akrilne lazure (za čopič). Okna in vrata zaščitena s pokrivnim premazom opleskajte v spodnjem vodoravnem zunanjem delu okna in v vogalnih spojih po potrebi, vsake 5 let pa opleskajte celo zunanjo površino okna z akrilnim premazom ustrezne nianse.

5. obnovo premaza, stekelnega silikonskega kita in okenskega tesnila. Obnova premaza je potrebna tedaj, ko je premaz zaradi naravnega trošenja ali nezadostnega vzdrževanja izgubil zaščitno in estetsko funkcijo. Pri vzdrževanju površine oken s premazi, tesnil ne pleskajte.

6. čiščenje lesene površine oken in vrat. Lesene površine oken in vrat lahko čistite le z vodo in z blagimi gospodinjskimi čistili. Organska topila, lužnata ali abrazivna čistila za čiščenje niso dopustna, ker poškodujejo premaz. Z okenskih tesnil redno odstranjujte prah in umazanijo. 

 

Ustrezna zaščita lesenih oken z raznimi premazi torej prepreči nastanek plesni, nudi zaščito pred raznimi škodljivci in hkrati ohranja varnost in estetiko okenskega okvirja. Več o vzdrževanju stavbnega pohištva si lahko preberetev naših navodilih za vzdrževanje.
Zemljevid
Kli Logatec povpraševanje

Vas zanima več?

Brezplačno povpraševanje